Nepoznati Zagreb ...

zagrebPanorama glavnoga grada

1. Zagreb još uvijek nije milijunski grad. Prema popisu stanovništva iz 2011. u njemu živi 790 017 stanovnika, 369 339 muškaraca, a 420.678 žena.
2. Zagrebačka uspinjača smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

3. Crtana serija 'Profesor Baltazar' je najpoznatiji projekt Zagrebačke škole crtanog filma koja broji ukupno 59 epizoda. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta, a najviše uspjeha izvan domovine postigla je u Skandinaviji.


4. Prvu hrvatsku operu 'Ljubav i zloba' skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski.


5. Omiljeno turističko mjesto za predah od asfalta jest Lenucijeva potkova. Ovaj zeleni ukras grada tvori sedam trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladmira Mažuranića te Trg maršala Tita) i Botanički vrt.


6. Zlatna bula Bele IV. je povelja kojim je Gradec dobio status slobodnog kraljevskog grada. Pergamen star skoro osam stoljeća čuva se u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva u vrlo kontroliranim uvjetima: na temperaturama između 18 i 21 Celzijevih stupnjeva, te na 45 do 55 posto vlage.


7. Najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu je njezin središnji gradski trg. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, dok gradskim grobljem Mirogoj to čini 15 posto posjetitelja hrvatske metropole.

 

8. Jagerhorn u Ilici 14 je najstariji zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a preuređen u potpunosti 2011. godine. Nalazi se u najstrožem središtu Zagreba, uz  Gornji grad i svega dvije-tri minute udaljen najvažnijih turističkih atrakcija.


9. Purgerski rječnik je šarmantna mješavina turcizama, germanizama i anglizama koja je izražena u svijetu gastronomije. Zagrebački starosjedioci vole namirnice abšmalcati (kuhati, a potom popržiti na masti s mrvicama), a omiljene juhe su im ajgemahtec (od povrća) i ajnpren (od zaprške). U flajšmašini melju meso za faširance, a najdraži im je sendvič od somerice i kajzerice.


10. Zagrepčani se vole naći ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira koja obuhvaća čak šest generacija majstora. Prvi gradski satovi su uvezeni iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni tako da nalikuju na one u Beču.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ČINJENICE O HRVATSKOJ

Hrvatska NP

Iako među nama ima onih koji dobro poznaju svoj zavičaj i običaje Hrvata, uvijek se nađe pokoja zanimljivost za koju jednostavno nismo znali niti čuli. Kako to obično biva, baš takve zanimljivosti zaintrigiraju strance, pa je tako Slavorum.org objavio 25 činjenica o Hrvatskoj.

„Svi koji su već posjetili Hrvatsku zasigurno su se zaljubili u nju, njihovu kulturu, hranu, obale i svi volimo godišnji odmor provesti upravo u Hrvatskoj“, započeli su svoje viđenje naše zemlje.

„No, postoji puno zanimljivih činjenica o toj zemlji za koje niste znali, zar ne? Odlučili smo sastaviti ovaj popis da provjerite svoje znanje, a vi u komentarima napišite što ste znali, a za što ste prvi put čuli“, pozivaju autori, a mi se pridružujemo tim pozivom našim čitateljima.

Evo popisa:

1. DALMATINERI – Hrvatska je zemlja iz koje dolazi poznata pasmina dalmatiner, a ime su dobili po Dalmaciji.

2. DUBROVNIK – Ovaj grad je stoljećima poznat. Engleski pjesnik Lord Byron Stari grad je nazvao „perlom Jadrana“, a i danas ga mnogi tako nazivaju.

3. PISMO – Hrvatska je zemlja iz koje potječe najstarije slavensko pismo.

uglata

4. OTOCI – Hrvatska ima čak 1246 otoka, otočića i morskih uvala među kojima je zadovoljstvo ploviti.

5. GAME OF THRONES – King's Landing iz vaše omiljene serije u stvarnosti je hrvatski Dubrovnik.

6. KUNA – Hrvatska nacionalna valuta naziv nosi po životinji kuni, jer su prije krzno ove životinje trgovci koristili kao valutu razmjene za drugu robu.

7. HRVATI I NA MJESECU – Na Mjesecu su krateri dobili nazive po Andriji Mohorovičiću, geofizičaru, koji je 1892. otkrio sloj u Zemljinoj kori u kojem dolazi do porasta brzine širenja potresnih valova, te kriminalistu Ivanu Vučetiću koji je 1891. utemeljio daktiloskopiju, osmislivši sustav klasifikacije otisaka prstiju u identifikacijske svrhe.

8. KRAVATA – Da, upravo zbog ovog hrvatskog izuma izgledate dobro u odijelima.

9. PRIRODNE LJEPOTE – U Hrvatskoj itekako imate što za vidjeti ako ste željni pejzaža koji oduzimaju dah. Gotovo 10 posto hrvatskog teritorija čini 11 parkova prirode, 8 nacionalnih parkova i dva prirodna rezervata.

10. ZAŠTITA ŽIVOTINJA – Hrvatska štiti svoje ugrožene životinjske vrste, pa tako posljednja vrsta sredozemne medvjedice pliva u hrvatskim vodama.

medved

11. ORGULJE – Zadarske orgulje su prve orgulje na svijetu koje 'svira' more.

12. VELIČINA – Hrvatska je mala zemlja, i iako se strancima možda po 'pričama s mora' čini da je to velik teritorij, ona je 127. zemlja na svijetu.

13. NAJMANJI GRAD na svijetu nalazi se u Hrvatskoj, i to istarski Hum.

14. EGIPĆANI – Čak i stari Egipćani voljeli su Hrvatsku, pa su za Dioklecijana čak iz Egipta dostavili kip sfinge koji se danas nalazi u Splitu, a stara je preko 4 tisuće godina.

15. SUNCE – Hrvatska je dobar izbor ako se volite sunčati, jer tijekom godine broji oko 2715 sunčanih sati, što je više od Sydneya u Australiji.

16. NAJLJEPŠI ZALAZAK SUNCA – Alfred Hitchcock je rekao kako ga ima Zadar.

zadar

17. NIKOLA TESLA – Tesla je Hrvat, a rođen je u Smiljanu.

18. TORPEDO – Ovo podvodno sredstvo za uništavanje brodova konstruirano je prvi put u 19. stoljeću u Istri, i to od Ivana Vukića.

19. „CRNO ZLATO“ – Najveći tartufi na svijetu iskopani su iz hrvatske zemlje.

20. UNESCO – Hrvati su putem UNESCO-a zaštitili najveći broj narodnog blaga.

21. TREBA VAM SVJETLO? –  Maglite je izumio Hrvat, Ante Maglica, a danas se koriste širom svijeta.

22. NEANDERTALCI – Najveća skupina neandertalaca živjela je na našem području, zbog čega imamo najveću kolekciju pronađenih ostataka pračovjeka.

23. PENKALA – Ono čime upravo pišete izumio je naš Slavoljub Penkala davne 1906. godine.

24. PLAŽA KOJA SE MIJENJA – Obala i oblik plaže Zlatnog rata u Bolu ovisi o vjetru, koji joj mijenja i boju.

25. BORBE GLADIJATORA – Upravo je pulski amfiteatar jedan od tri sačuvana na cijelom svijetu.

Prema Dnevnik.hr

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HRVATSKI IZUMI

tesla

Naš najpoznatiji izumitelj

Možeš li pogoditi što je zajedničko kemijskoj olovci u tvojoj pernici, MP3 uređaju na kojem čuvaš omiljene pjesme i Vegeti koju mama koristi u pripremi ručka? Na prvi pogled apsolutno ništa, no sve ove pojmove ipak nešto povezuje. Izmislili su ih Hrvati. I ne samo njih, jer Hrvati su izumili još mnogo korisnih uređaja od kojih se neki i danas mnogo koriste.

Penkala

penkala

Eduard Slavoljub Penkala - njegov najpoznatiji izum svakako je nalivpero te mehanička olovka koja je po njemu dobila naziv penkala. Prvu takvu olovku patentirao je 1906. godine, a njena popularnost od tada nije nimalo pala. Neki od njegovih izuma su i termosica, deterdžent za pranje rublja i džepna lampa na baterije.

 

MP3 uređaj

mptri

Iako je prva verzija ovog uređaja napravljena na jednom njemačkom institutu, bila je neispravna, a prvi MP3 uređaj koji je zaista radio djelo je tadašnjeg studenta iz Zagreba, Tomislava Uzelca. On je 1997. godine konstruirao uređaj koji su prepoznali američki studenti Justin Frankel i Dmitry Boldyrev te ga prilagodili Windows operativnom sustavu. 

 

Padobran 

padobran

Svestranki znanstvenik Leonardo da Vinci skicirao je letjelicu, no hrvatski genijalac Faust Vrančić uspio je izraditi padobran i njime uspješno poletjeti. Godine 1917. na pravokutni je okvir Vrančić privezao platno i s tornja u Veneciji skočio kako bi svi vidjeli da njegov izum radi. Iako ga mi danas zovemo padobranom, Vrančić je svoj izum nazvao latinskim izrazom homo volans, što znači "leteći čovjek". 

 

Vegeta

vegeta

Nema onoga tko nije čuo za mješavinu začina Vegeta. Tu praktičnu mješavinu osmislila je, uz pomoć svojih kolega, Zlata Bartl, koja je u istraživačkom laboratoriju Podravke smišljala, vagala i miješala i 1959. godine predstavila Vegetu 40 koja je uskoro postala samo Vegeta. Nakon osam godina Vegeta kreće u svijet i postaje neizostavan začin u pripravi jela diljem zemaljske kugle. Danas se prodaje na svim kontinentima i u četrdesetak zemalja. 

 

Kravata

kravata

Odjevni predmet koji najviše asocira na Hrvatsku bez sumnje je kravata. Njena popularnost započela je u 17. stoljeću kad su mnogi europski vojnici i vitezovi stizali na pariški dvor kako bi izrazili potporu tadašnjem vladaru Luju XIII. Među njima su se našli i Hrvati, a Parižane je zadivila njihova tradicionalna odora, posebice marama svezana oko vrata na specifičan način. Od tada je kravata postala jedan od najotmjenijih modnih detalja u svijetu, a sve zahvaljujući hrvatskoj tradiciji koja je zapanjila cijeli svijet.

 

Izmjenična struja

Nikola Tesla je naš najveći izumitelj, a osim višefaznog sustava izmjeničnih struja iza sebe je ostavio velik broj otkrića koji su u njegovo vrijeme bili daleko ispred vremena. No, Hrvati su zaslužni i za niz drugih izuma koje danas uzimamo zdravo za gotovo i bez kojih bi život bio gotovo nezamisliv.

 

Prva hidroelektrana u Europi

hidroelektrana

Prvu hidroelektranu u Europi nazvanu "Jaruga" izgradio je Marko Šupuk ispod Skradinskog buka na rijeci Krki. Proradila je 1895., a Šibenik je postao prvi grad u Europi koji je dobio višefazni izmjenični sustav. Dva dana nakon što je s radom počela "Jaruga", u SAD-u je, prema Teslinom patentu, puštena u rad hidroelektrana na slapovima Nijagare.

 

M-parking

 

M-parking, odnosno plaćanje parkinga putem SMS poruka, usluga je koja se danas koristi diljem svijeta, a osmislili su je hrvatski stručnjaci 2001. godine i to nekoliko mjeseci nakon što je svijetu predstavljen GPRS što je osnova za tu uslugu. Na osnovu njega razvijen je i sustav plaćanja voznih karata za javni gradski prijevoz kakav se koristi u Zagrebu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DAKTILOSKOPIJA

dlan

Daktiloskopija, odnosno metoda identifikacije pomoću otisaka prstiju, izum je Hvaranina Ivana Vučetića. Danas se ona koristi na čitavom planetu. Ivan Vučetić je rođen na Hvaru 20. srpnja 1858., izumitelj je daktiloskopije, tj. kriminalističke tehnike koja se bavi proučavanjem papilarnih linija formiranih u raznim oblicima na jagodicama i člancima prstiju, dlanovima i stopalima u cilju identifikacije.

Prema Srednja.hr

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMATIČKA PISMENOST HRVATA

racunalo1

Prema zadnjem popisu stanovništva 57,4 % hrvatskih državljana starijih od 10 godina zna se služiti internetom (61 posto muškaraca i 54,2 posto žena), 53 % e-mailom, a 45,2 % tabličnim izračunima, a 52,1 posto obradom teksta. Dok informatička pismenost u mladih iznosi oko 95 posto, neugodno iznenađuje podatak da se samo 48,7 posto stanovnika u dobi između 50 i 54 godine zna služiti internetom te da se njih samo 42,7 posto zna služiti elektroničkom poštom.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PUSTINJA BLACA

blaca

Jedinstveni spomenik na Braču

Pustinja Blaca zapravo je samostan koji su u 16. stoljeću osnovali poljički svećenici glagoljaši. Začetak pustinje bila je kamenjem pregrađena pećina, prvo sklonište poljičkih svećenika. Pustinja se polako razvijala i rasla. Uz strmu liticu u dnu kanjona pustinjaci su dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume u okruženju pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Taj se jedinstveni sklop arhitekture i krajolika održao puna četiri stoljeća te danas svjedoči o prošlim vremenima i tradicijskom načinu života. Pustinja je definitivno napuštena 1963. godine kada je preminuo posljednji pustinjak don Nikola Miličević.

Klavir u Pustinji Blaca

Poseban je detalj u samostanu pravi veliki klavir. On je bio donesen na rukama kozjom stazom od malog pristaništa na obali do samostana. Nosilo ga je 12 ljudi ukupno osam sati.

Kao u starim vremenima, tako i danas pristup je moguć samo pješice s kopna i s malog pristaništa na moru. Do Pustinje Blaca vodi strm kozji put duljine oko tri kilometra koji se može prijeći samo pješice ili s mazgama i magarcima.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HRVATSKA SAHARA

hrvatska sahara

Jedina hrvatska pustinja

Đurđevečki peski su ostatci jedine hrvatske pustinje.  Nalaze se na istočnom dijelu grada Đurđevca. Nastali su nanošenjem sedimenata s ledenjaka. Geografski i klimatski uvjeti pogodovali su zadržavanju pijeska na ovom području. To je zaštićeno područje s velikim brojem endemičkih vrsta te vidljivim oblicima pješčanih dina, odnosno ostatcima "hrvatske Sahare". Površinom zauzimaju oko 20 hektara i dio toga je 1963. godine proglašeno posebnim geografsko-botaničkim rezervatom, a s namjerom očuvanja osebujnosti vegetacije, gdje su se u uvjetima života na pijesku mogle razviti i prilagoditi samo određene biljne vrste; među ostalima i preko 300 vrsta leptira. Uz endemske vrste su vidljivi i ostatci pješčanih dina.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠKOLA NOBELOVACA

IIIgimnazijaos1

Zgrada III. gimnazije u Osijeku

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju, a zanimljiva je činjenica da su obojica pohađali istu srednju školu, osječku III. gimnaziju. Upravo ta činjenica 'stavlja' tu gimnaziju na kartu svijeta jer je to jedina srednja škola na planeti čijim su hodnicima hodala dva nobelovca.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VELIKA ŽLICA

kaika

Zapravo ne postoji standardni naziv za veliku žlicu pomoću koje se vadi juha ili drugo varivo. Pogledajte izraze za nju u različitim dijelovima Hrvatske. Postoje i riječi za koje nema potvrde: zaimača  i kevdžija. Ipak, bogatstvo hrvatskih naziva nije rezultat opsjednutosti juhama, već bogatog jezičnog posuđivanja kroz povijest, kao i moderne tvorbe riječi.

 

RIJEKA PET BOJA

voda

Najljepša rijeka na svijetu ili rijeka pet boja ili rijeka koja vodi u raj– sve su to nazivi  rijeke koja slovi za jedinstveno čudo prirode. Rijeka Caño Cristales veći se dio godine ne razlikuje od ostalih rijeka, međutim svake godine njome se razliju dugine boje.Jedinstvena kolumbijska rijeka Caño Cristales svake godine nakratko procvjeta. U tom je kratkom razdoblju njezina koloristička osebujnost zaista nevjerojatna. Za vrijeme suhih razdoblja nema dovoljno vode za razvoj života u rijeci, no između vlažnog i suhog razdoblja, kada su uvjeti u rijeci idealni, mnoge vrste algi i mahovina procvjetaju pružajući nevjerojatni spektar boja.

 

 

NAJDULJA HRVATSKA RIJEČ

Radi se o izrazu prijestolonasljednikovičičinima, koja ima 31 slovo. Nastala je od imenice prijestolonasljednikovica, što je supruga prijestolonasljednika. Najdulji smo izraz dobili tako što smo ga stavili u oblik umanjenice, potom u pridjevski oblik ženskog roda i na kraju u dativ množine.

 

MOJ HRVATSKI

Usvojene ili predložene hrvatske riječi Strani izrazi
dodirnik touch screen
zatipak tipfeler
ponovak repriza
bocar sakupljač boca
rječarenje rafting
zapozorje backstage
kliznica slajd
rasprodajnica outlet
dvokriška sendvič
brzogriz fast food

 

RUBIKOVA KOCKA

rubik

Kao što znate, svaka od šest strana Rubikove kocke obojena je drugom bojom. Prilikom njenog sklapanja i rasklapanja boje se izmiješaju. Jeste li ikada razmišljali koliko bi tada moglo biti kombinacija boja?

43 252 003 274 489 859 856 000 kombinacija, nevjerojatno, ali istinito.

 

LIST PAPIRA

Imate jedan list papira debljine 0.2 mm. Kad ga presavijemo bude debeo 0.4 mm... Kolika bi bila debljina lista kada bi ga presavili 50 puta? –

100 000 000 km, 259 puta veća dužina nego što iznosi razmak između Zemlje i Mjeseca.


IZ MINUTE U MINUTU

sat

 

Minuta nije veliki vremenski razmak, ali milijarda minuta je više od devetnaest stoljeća. Sekunda je u usporedbi s minutom vrlo mala. Milijarda takvih sekundi je oko 32 godine.

 

NEZAMISLIVE VELIČINE

Milijun je u usporedbi s milijardom kao sekunda sa satom. Ako počneš uzastopce brojiti do milijarde kao desetogodišnjak brojanje ćeš završiti kao stogodišnji starac radeći svaki dan po 6 sati.

 

Novinarska grupa

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME