Dobri stari šalabahter

images

U doba modernih tehnologija stariji, rukom pisani šalabahteri, odlaze u povijest. Učenici se sve više u prepisivanju služe bežičnim tehnologijama - mobitelom. Brzo se slože i šalabahteri koji se natipkaju u wordu, smanje na što manju veličinu fonta i isprintaju.

 Osigurana dobra ocjena

Eh, a koliko je nekad trebalo pisanja sićušnim slovima! No klasični su šalabahteri, za razliku od bežičnih, korisni jer, da biste ga napisali, morate barem jednom ponoviti gradivo.

Prema rječniku stranih riječi šalabahteri su đačke bilješke u svrhu varanja ispitivača. Svaki učenik barem je jedanput u životu imao šalabahter i s njega prepisivao. „Pa tko normalan ne bi ?“, kažu školarci.  Na tako malom papiriću (koji se uz vještog pisača može vrlo brzo napisati) nalazi se gradivo za koje bi trebali sati učenja ! Bez puno truda i dobru snalažljivost, dobra ocjena je osigurana.

Negativne strane šalabahtera

Unatoč svim prednostima, šalabahter ima i negativne strane. Poznati je izraz da je naš (učenički) zadatak da prepišemo, a profesorov da nas spriječi u tome. Kad vas profesor uhvati, sve obično završi jedinicom. S druge strane tu je i neznanje, jer da smo sve lijepo naučili, ne bi nam ni trebao šalabahter.

No u današnjim vremenima programi su veoma opširni i kako god se trudili, ponekad jednostavno ne stignemo sve naučiti, a tu se onda ubacuje šalabahter kao jedino moguće bezbolno rješenje. Otkrila sam nešto što me potpuno iznenadilo. Neki novi klinci su napravili web stranicu s koje se lako mogu downlodirati šalabahteri! Zamislite! Baš praktično, ne?

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME