Priča bake Marije

Baka 3                                              Zabava uz ručni rad

 U današnje doba visoko razvijene tehnologije djeci je nezamisliv život bez mobitela i računala, nemaju se potrebu igrati s vršnjacima pa postaju otuđena. Kako su živjeli i kako su se igrali naši predci, priča nam baka Marija.

- Voljela sam slušati priče djeda, bake i susjeda o životu u prošlosti. Uvijek su mi ih pričali u dugim jesenskim i zimskim večerima uz toplu peć. Živjeli su u malim prizemnim često drvenim kućama. Svi su imali vrt zasađen povrćem i voćem. Svaka je obitelj imala domaće životinje koje su ih prehranjivale, konj je bio nezaobilazan jer se obrađivalo puno zemlje, a za traktore se nije znalo. Poslovi su bili podijeljeni na muške i ženske.

Muškarci su orali, kosili, sjekli drva za ogrjev, a žene su kopale, obrađivale vrt, brinule o životinjama, kuhale, prale i brinule za djecu.

 - Djeca su pomagala roditeljima, vodila su stoku na pašu i igrala se na livadama i poljima. Uvijek smo se zabavljali jer je zabava sastavni dio ljudskoga života. Za crkvene blagdane išli smo na proštenja i onda bismo od starijih dobili neku drvenu igračku. Današnje su igre neusporedive s našima. Mi smo sebi sami zajednički izrađivali igračke. Nije bilo interneta, a televizor su imali najbogatiji u selu. Mi smo razgovarali jer nam pažnju nije odvlačio televizijski program, sapunice ili igrice na računalu. Pričali smo o svemu te se tako stvarala bliskost među nama.

Baka 1Baka 2

Bosonoge u školu                                                   Školski prijevoz nekada

 

Magdalena Marić, 8. A

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME