Dan šarenih čarapa

MI1

Svjetski dan osoba s Down sindromom je 21. ožujka. Prvi je put obilježen 2006. godine u Singapuru.Mi smo ga u školi obilježili 17. ožujka  tako da su učenici i učitelji  došli u školu u različitim čarapama i u ljubičastim majicama. Ljubičaste smo majice obukli u znak podrške osobama koje boluju od epilepsije.

 Zašto obilježavamo Svjetski dan sindroma Down?

Downov sindrom je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća.U Hrvatskoj živi više od 1500 osoba s Downovim sindromom, a 60 % ih je mlađe od 19 godina. Djeca s Downom sve su češća u redovnim osnovnim školama, što je dokaz da je društvo u zadnjih nekoliko godina ipak napredovalo. Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška kako bi se poštovala prava ljudi sa DS-om i poboljšao njihov položaj i kvaliteta života. Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta.

MI

Karakteristike djece s Down sindromom

Topli, dobrodušni, vedri, veseli; komuniciraju sa svojom okolinom; vjerno kopiraju ponašanja svoje sredine, mogu biti kreativni, u fazi djetinjstva im je potrebna obitelj, a zatim je potrebno osamostaliti ih za samostalan život. Cijeli život im je potrebna tuđa njega i pomoć.

bigdown

Pokaži podršku!

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u naše društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, posao.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME