"Model Zaprešić"

dsd

U ponedjeljak 11. svibnja 2015. održana je peta po redu konferencija u sklopu projekta Model Zaprešić. Uz našu školu, organizatori konferencije su i Grad Zaprešić, Veleučilište "Baltazar Adam Krčelić" iz Zaprešića i Srednja škola „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića.

Pod vodstvom dr. Geralda Hühnera i pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika ovogodišnja se konferencija održavala na dvije lokacije: u Gradskoj vijećnici Zaprešić i po prvi put u našoj školi.

U prepunoj Gradskoj vijećnici pozdravili su nas predstavnici grada i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Partneri projekta iz gospodarskog sektora g. Periša vlasnik tvrtke Tovedo i gđa Buntak iz Hrvatsko - njemačke gospodarske komore pružili su na primjerima iz prakse uvid u stanje na tržištu rada i ukazali na nedostatak obrazovanih radnika sa znanjem njemačkog jezika. Na konferenciji je prikazano stanje projekta na svim njegovim razinama (od predškolskoga odgoja do visokoga školstva), te su predstavljene suradnje sa partnerskim DSD školama iz Veszprema. U svečanoj atmosferi dodijeljene su DSD II diplome učenicima Srednje škole „Ban Josip Jelačić“ i potvrde pobjednicima osnovnoškolskih natjecanja u čitanju.

dsd1

Program se nakon ručka nastavio u našoj školi gdje su prije svega učenici predstavili svoje projekte i iskustva u projektu. Imali smo priliku saznati kako je nastala izložba o 1. svjetskome ratu koja trenutno gostuje u našoj školi, te dobiti uvid u razmjenu učenika iz svih perspektiva, jer su i naši učenici, ali i njihovi gosti imali priliku predstaviti program i izvješća iz Mađarske i Hrvatske. Učenici iz OŠ Ljudevit Gaj u Krapini izveli su kratku predstavu, a srednjoškolci prikazali kratke filmove snimljene na njemačkom jeziku. Našu školu predstavile su Lucija i Paola Huljić izvješćem o razmjeni u Veszpremu. Nika Kušer i Žana Perković provele su anketu u školi na temu slobodnog vremena i predstavile ju plakatom u izložbenom dijelu, te time pružile priliku za usporedbu sa rezultatima OŠ Bistra.

dsd2

Konferencija projekta Model Zaprešić ukazala je na važnost i potrebu za znanjem njemačkog jezika na svim razinama, te prikazala na konkretnim primjerima iz prakse i mini projektima na koji način se provodi krovni projekt. Osim susjednih škola koje smo zainteresirali za projekt, probudili smo i gradove u regiji. Grad Krapina po uzoru na grad Zaprešić već je započeo sličan projekt umrežavanja obrazovnih institucija i budućih poslodavaca. Na dobrim se primjerima u skolpu konferencije pokazala i produbila suradnja svih strana koje sudjeluju u projektu. S ponosom možemo reći da će naša škola zahvaljujući dosadašnjem angažmanu u promicanju njemačkog jezika i kulture uskoro postati dijelom svjetske mreže Škole: partneri budućnosti, te time započeti suradnju sa njemačkim Središnjm uredom za nastavu u inozemstvu.

dsd3

Napisala: Elizabeta Vranješ

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME