Susret s lutkaricom

bandov

Smijeh je lijek

Našu školu prošli tjedan je posjetila poznata spisateljica i lutkarica Jadranka Čunčić-Bandov. Uz mnogo šala i igrokaza predstavila nam je svoju knjigu Šale, trice, zvrndalice. Učenicima prvih i trećih razreda pružila je mnogo zabave i smijeha koristeći razne lutke. Uz  malo kreativnosti i mašte, na predstavi su se pojavili magarci, zmajevi, pijetao, praščići, volovi, miševi, mačka, pa čak i strašilo.

Sve te razne lutkice književnica je sama napravila. Za izradu je koristila razne svakodnevne predmete kao što su torbice, krpe, podmetači, tikve, čarape...

 Domišljata književnica djeci je čak i pokazala kako se lutkice izrađuju te od čega su napravljene. Nepotrebno je reći da su svi bili potpuno fascinirani književničinom domišljatošću i kreativnošću.

Nakon predstave, uspjeli smo postaviti nekoliko pitanja poznatoj književnici.

 predstava4

*Kako i kada ste započeli pisati igrokaze?

- Igrokaze sam počela pisati u srednjoj školi. Pohađala sam srednju školu za odgajateljice, a jedan od predmeta bilo je lutkarstvo. Godinama sam bila u lutkarskoj družini 'Kvak', a tada sam i naučila raditi te razne lutkice. Polako sam se počela zaljubljivati u tu umjetnost te sam tako zapravo počela pisati igrokaze, a zatim ih i glumiti.

*Gdje nalazite inspiraciju za vaše igrokaze?

- Inspiraciju većinom pronalazim u druženju s djecom, najčešće na susretima baš poput ovih te od svoje djece, kćeri Tine i sina Hrvoja tj. Tinke Fakinke i Hrvice Mrvice.

*Znamo da su vaši igrokazi objavljeni u mnogim časopisima i zbirkama. Možete li nabrojati neke od njih?

- Igrokaze sam objavljivala u Radosti, Smibu, Prvom Izboru i u mnogim drugima, dok igrokaz Boduljko i Žbunika izlazi u Prvom Izboru u obliku stripa.

*Znam da su vam vjerojatno svi igrokazi dragi, no koji igrokazi su vam omiljeni? Koji su vam prirasli srcu?

- To je teško pitanje. Imate pravo, svi igrokazi su mi posebno dragi, no da moram izabrati par njih, među njima bi bila Učena sova, Gujceki... I meni osobno su najdraže Pjesmice iz života Tinke Fakinke i Hrvice Mrvice. To su zapravo monolozi inspirirani mojom djecom, većinom napisani prema istinitim događajima.

 

 

 

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME