"CSI- zločin u kokošinjcu"

large img 86825

Uspjeli smo složiti DNK lanac

 Učenici dodatne nastave kemije 7. i 8. razreda sudjelovali su u edukativnoj radionici ''CSI: HPM-Zločinac u kokošinjcu'', 21. studenoga 2014. u prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Bili su pravi detektivi i molekularni biolozi u jednom, tražili su tragove, izolirali DNA, umnožavali gen PCR reakcijom, pretraživali banku gena za dobiveni slijed i na kraju otkrili "zločinca"..

Kroz niz raznolikih aktivnosti istraživali su o strukturi i smještaju DNA u stanici, njene uloge o nasljeđivanju, osnovnim metodama analize (DNA laboratorij) te njihove primjene u forenzici (DNA detektiv).

Najprije je prikazana animirana multimedijalna prezentacija na temu ''što je to DNA, kako izgleda, gdje se nalazi i kako se proučava'' u kojoj su na razumljiv način obrađeni gore navedeni pojmovi. Nakon toga je demonstrirana metoda elektroforeze nukleinskih kiselina (razdvajanje DNA molekula, različite duljine pomoću električnog polja i gela agaroze) korištenjem prehrambenih boja. Zatim su samostalno izolirali DNA iz banane korištenjem isključivo svakodnevnih potrepština iz kućanstava.

U zadnjem dijelu radionice (simulacija metode DNA bar kodiranja) rješava se zločin u kokošinjcu pri čemu su najprije morali pronaći trag na ''mjestu zločina'', a zatim samostalnim radom u ''DNA laboratoriju'', uz korištenje prave laboratorijske opreme izolirati DNA zločinca i umnožiti ciljani gen PCR reakcijom, poslati uzorke na određivanje slijeda nukleotida, pretražiti banku gena za dobiveni slijed, na temelju dobivenog znanstvenog (latinskog) imena vrste potražiti zločinca u ''policijskoj kartoteci'' i naposljetku pronaći ga u Zoološkom postavu Muzeja. Uz to ponuđene su posebno osmišljene DNA društvene igre na temu elektroforeze nukleinskih kiselina, PCR reakcije, memorijske kartice s ilustracijama laboratorijske opreme i kemikalija velika DNA slagalica te izrada kartonskih modela DNA prema realnim sljedovima pojedinih vrsta.

Malo ćemo se i pohvaliti: jedna smo od rijetkih ekipa koja je uspjela složiti puzle DNK lanca!

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME