4. Dječji Kranjčić

4. Djeeji Kranjeiae 2015 m

U Hrvatskom domu u Križevcima 25. travnja 2015. održana je završna svečanost 4. Susreta hrvatskoga dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ za književno i likovno stvaralaštvo učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Mi smo svjetlo Kristovo“,dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Tvoja sam svijeća...“. Nakon toga je glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održao okrugli stol „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu“ za mentore, a učiteljice s. Marinela Anđa Garić i Suzana Balić za učenike. Susret je završen turističkim obilaskom Križevaca.

4. Djeeji Kranjeiae igrokaz

Završnoj je svečanosti prethodio natječaj koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2014. godine. Na poziv organizatora Osnovne škole Ljudevita Modeca i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, koji su, budući da u Katoličkoj Crkvi traje Godina posvećenoga života, predložili da tema ovogodišnjega natječaja bude posvećenost Bogu i ljudima, u Križevce je pristiglo185 književnih te 109 likovnih radova iz ukupno 65 škola iz cijele Republike Hrvatske. Na književni natječaj javilo se 158 učenika iz 49 škola te 24 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Kako je natječaj obuhvaćao tri žanra, pristiglo 100 pjesama, 78 proznih radova i 7 igrokaza. Na likovni natječaj javilo se 85 učenika iz 33 škole te 14 učenika koji su se na natječaj javili samostalno. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Nada Babić i Vojmil Žic te stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj u sastavu: Sonja Tomić (predsjednica), Tomislav Buntak i Vojmil Žic, nakon što je pročitalo i pregledalo radove bez znanja o identitetu autora, odlučilo je da će na završnoj svečanosti u Križevcima u subotu 25. travnja 2015. nagrađen biti 21 rad, 13 će književnih radova biti javno izvedeno, a 20 likovnih radova bit će izloženo na prigodnoj izložbi „Mi smo svjetlo Kristovo”. Za objavu u zborniku „Tvoja sam svijeća...“ stručno je povjerenstvo izabralo 67 književnih i 20 likovnih radova.

Među odabranim radovima nalaze se i tri rada učenika naše škole:

Božićna priča Lare Janjatović, 5. B

Božić 2222. Marije Barbarić, 6. A i

Opustila su brdovečka polja Nole Čujko, 6. B

Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić” jedini je natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini u Republici Hrvatskoj za djecu osnovnih škola. Nazvan je prema križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike. Organizatori su raspisali natječaj na krilima uspješnoga natječaja i književnoga susreta za duhovnu književnost na nacionalnoj razini za odrasle - Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ koji će ove godine biti održan sedmi put.

Dječjim susretom „Stjepan Kranjčić“ želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama.

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! template by L.THEME